Newsletter
Chcesz być informowany o ofertach specjalnych i nadchodzących wydarzeniach w naszej firmie?
 


 

Separatory tłuszczów

Zastosowanie

Separatory tłuszczu mogą być zastosowane wszędzie tam, gdzie ścieki zawierają tłuszcze w ilościach większych, niż w typowych ściekach bytowo gospodarczych. Tłuszcze dzielimy na tłuszcze pochodzenia zwierzęcego takie jak; smalec, masło, olej z kości itp. oraz roślinnego; olej oliwkowy, orzechowy, pestkowy, lniany, margaryna itp. Typowe zastosowanie separatorów tłuszczu to przede wszystkim kuchnie przyrządzające potrawy smażone i pieczone umiejscowione przy barach, stołówkach, restauracjach, hotelach oraz w takich obiektach jak sklepy mięsne, wytwórnie mięsa i wędlin, rzeźnie, masarnie itp

Dobór separatora zależy od ilości i jakości tłuszczów zawartych w ściekach i powinien być dokonany przez projektanta lub dostawcę wyrobów. Ilości ścieków oblicza się na podstawie zużycia wody zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami (Rozporządzenie Rady Ministrów nr 716 z dnia 18 grudnia 1996r; Dz.U.Nr151 z 1996 r.)





Dobór urzadzeń

W celu dobrania odpowiedniego urządzenia należy wziąć pod uwagę: max. ilość dopływu ścieków [l/s] oraz udział substancji tłuszczowych, które należy zatrzymać. Dla restauracji i placówek zbiorowego żywienia wybór odpowiedniego urządzenia możemy dokonać według poniższej tabeli: